Tour v kuchyni. Jezdci požadují i snickersky, masové kuličky, boršč

  16:59
Carcassonne (Od našeho zpravodaje) - Neuvěřitelným osmdesátikilometrovým sólem v horské etapě do Bardonecchie zvrátil Chris Froome v květnu průběh Gira. Tým Sky tvrdí, že mu při útoku pomohl speciální nutriční program, který tým posléze i zveřejnil.

Bar s energetickými tyčinkami nemají cyklisté na Tour k dispozici jen v týmových autobusech, ale i u pódia, kde se vždy před startem etapy podepisují. Na snímku vybírá Romain Bardet z týmu AG2R, největší francouzská naděje a pátý muž celkového pořadí. | foto: Profimedia.cz

Už při snídani nabral 1000 kilokalorií ze 400 gramů rýže, omelety ze tří bílků a jednoho žloutku a čtyř palačinek s džemem.

Během etapy dlouhé 185 kilometrů spořádal i 14 energetických gelů, dvě lahve energetického nápoje a čtyři rýžové koláčky, celkem 2348 kilokalorií.

Po etapě, aby zregeneroval do dalšího dne, si v autobuse Sky dopřál stejné množství kilokalorií v regeneračním nápoji, smoothie, misce rýže a bonbonech Haribo. Načež při večeři přidal 1000 kilokalorií v lososu s rýží.

Ta čísla se zásadně liší v porovnání s údaji o Froomově stravě ve druhém týdnu Gira. Brit v závodě totiž záměrně snižoval váhu.

Jde o jev neobvyklý. „Já většinou odjedu z Grand Tour se stejnou váhou, s jakou jsem přijel,“ říká Roman Kreuziger.

Takto si ukládají cyklisté potravu pro etapy Tour de France.

Stejně tak si Vincenzo Nibali pochvaluje, že titul z Tour 2014 získal s ideální a konstantní vahou 64kilogramů. „Ale shodit do ní před startem, to je obrovská dřina.“

Dvě kila šla dolů

Froome v rámci přípravy na double Giro – Tour de France údajně přijel na první Grand Tour sezony s váhou 70,5 kilogramu, kterou před závěrečnými třemi horskými etapami srazil na 68,5. Kvůli tomu držel ve druhém týdnu speciálně pro něj vytvořenou dietu.

Například v 11. kopcovité etapě během dne spořádal jen 2566 kilokalorií, ke snídani si tehdy vystačil s jednou obyčejnou omeletou a sklenkou džusu.

Toto „senzační“ odhalení nutričních specialistů Sky nicméně další týmy nepřijaly s porozuměním.

„Sky to prodávalo jako úžasný příběh o vlastní chytrosti,“ říká René Andrle, jenž byl na Giru sportovním ředitelem týmu Israel Cycling Academy. „Teď vypadají, jako by byli pomalu jediný tým s kuchyňskou váhou, který si to umí spočítat, zatímco ostatní jsou úplní debilové.“

Podle Andrleho je přitom povědomí o zásadách stravy u všech předních týmů obdobné. „Každý má teď na Tour i vlastního kuchaře s pojízdným mrazicím boxem, který denně nakupuje jen čerstvé a kvalitní věci, ze kterých sám vaří.“

Hannah Grantová, bývalá šéfkuchařka stáje Tinkoff, byla průkopnicí mezi týmovými kuchaři. Vydala i knížku Kuchařka Grand Tour:

19.července 2018 v 18:41, příspěvek archivován: 23.července 2018 v 09:11

Beef sirloin with love - you’re welcome! Cgetbthe recipe here: https://t.co/iKMw0Hybtz #BEEF #hannahgrant #recipe #EATRACEWIN https://t.co/xR806AhI1h

Spálí až 7000 kilokalorií denně

Průměrný muž by měl při normálních denních aktivitách spotřebovat 2400 až 3000 kilokalorií. Jezdci Tour jich naopak spálí okolo 5000 v jednodušších a až 7000 v obtížných horských etapách.

Denní stravovací režim jim začíná tři hodiny před startem snídaní, která by měla být lehká a bohatá na karbohydráty. Chutě mohou být i velmi zvláštní. „Mám v týmu i jednoho jezdce, který denně požaduje omeletu ze tří vajíček s banánem,“ prozrazuje Nicki Strobel, kuchař týmu Mitchelton-Scott.

Během transferu z hotelu bývá v autobuse předzávodní stravou například rýže s medem či rozinkový chléb.

A při etapě?

Záleží na jejím typu. „Při rovinatých jsem zastáncem malých houstiček, často ani nepotřebuji gely,“ říká Kreuziger. „Zato horské etapy jezdím jen na energetické gely, protože při nich bych do sebe housky ani nedostal.“

Tyto houstičky nebo malé sendviče dostávají jezdci na sladko i na slano, aby byla strava pestrá a zároveň nedráždila žaludek.

„Rozkrojíte malou sladkou housku, dovnitř dáte med, nutellu, banán, nebo naopak šunku a sýr,“ líčí Andrle.

Hitem posledních let jsou rýžové koláčky. „My dáváme jezdcům do taštiček také malé snickersky na doplnění cukrů,“ říká Sophie Roulloisová, masérka EF Drapac. „To naši robustnější chlapci požadují do hor i masové kuličky od večeře,“ směje se Strobel z Mitcheltonu-Scott.

Tour de France 2018

Přehled etap

Z gelů se do obtížných koncovek etap doporučují ty, obsahující kofein. Velmi důležitý je příjem tekutin, v těžkých horských etapách jezdci ztrácejí potem a dechem až litr tekutin za hodinu a vypijí až 10 litrů.

Hned po etapě současní cyklističtí nutricionisté hovoří o dvacetiminutovém „zlatém oknu“ k doplňování energie a k regeneraci svalů.

Jezdci jedí už při vyjíždění na trenažerech. „Na každého čekají regenerační drinky s karbohydrátem a 25 gramy proteinu,“ popisuje Strobel. „Na cestu do hotelu dostanou od týmového kuchaře ještě malé sendviče, rýžové koláčky nebo tyčinky s cereáliemi.“

V oblibě bývala po etapě cola, nyní ji vytlačují smoothies a ovocné nápoje. Tým Trek colu zcela odboural. Jeho kuchař Barraclough tvrdí: „Neobsahuje takové karbohydráty a proteiny, které bezprostředně po etapě jezdci potřebují.“

Peter Sagan si za cílem nasype do pusy i plnou hrst gumových medvídků. Zdaleka to nedělá jen on. „Hariba jsou jezdci velmi žádaná, je to chutná a rychlá dodávka karbohydrátů,“ říká Strobel.

Barva nabuzuje chuť

Po masáži by měla večeře kromě salátu obsahovat též maso bohaté na karbohydráty. Skončila éra, kdy mnozí týmoví kuchaři i cyklisté upřednostňovali těstoviny.

12.července 2018 v 15:32, příspěvek archivován: 23.července 2018 v 09:15

Coleslaw with a Asian marinade and toasted almonds #LetsGoScott #TDF18 https://t.co/QgOAQHkkxp

„K hlavnímu jídlu nabízím vždy dvě bezlepkové přílohy,“ říká šéfkuchař Sky Sören Kristiansen. Jeho kolega Sean Fowler z EF Drapac se pochlubí: „Dnes je krocan a dýňová polévka.“

Snahou kuchařů je vytvářet hodně barevná jídla nabuzující chuť. Chyba v doplňování kalorií a kalorický deficit totiž mohou vést ke katastrofě a ztrátě svalů.

„Vždycky uspěju s lososovým sašimi s avokádem a sezamem,“ říká Strobel. Chuť může probudit i národní kuchyně. Rusové z Kaťuše s oblibou požadují boršč na dietní způsob.

SVAČINKA. Belgický mistr Yves Lampaert se občerstvuje během etapy.

Ani tím to nekončí. Před spaním, okolo 23. hodiny, si ještě mnozí aktéři Tour berou malé koláčky s ovocem nebo oříšky a cereálie pomáhající jim udržet hladinu glykogenu.

Čím je závod těžší, tím však u mnohých z nich chuť k jídlu mizí. „Ke konci Grand Tour se vám žaludek od únavy stáhne, složitě potom do sebe jídlo dostáváte,“ líčí Kreuziger.

V posledních dvou dnech Gira už letos nemohl nic pozřít a na trati téměř vše vyzvracel.

Třetí týden je kritickým testem sil a výdrže celého těla. Proto v něm dochází k velkým zvratům. Proto je kladen takový důraz i na stravu.

Třetí týden na Tour právě začíná.

Autor:

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

Kaderka z krunýře nevyleze. Velké kluby mlčí, hráči zklamali, říká kritik

2. května 2024

Premium Policisté v rozsáhlém spise uvádějí, že když Ivo Kaderka začal tušit, že se na něj vyšetřovatelé...

Dortmund - PSG 1:0, atraktivní utkání rozsekl už v úvodním poločase Füllkrug

1. května 2024  20:45,  aktualizováno  23:01

Šlo o opakovaný souboj ze skupinové fáze, tentokrát však fotbalisté Borussie Dortmund doma...

Slovenský reprezentační brankář Škorvánek bude chytat v Hradci Králové

1. května 2024  22:01

Královéhradecké hokejisty posílí slovenský reprezentační brankář Stanislav Škorvánek....

Extraligové přestupy: Návraty ze severu, aktivní Kometa, změny u mistrů i na Kladně

1. května 2024  7:57,  aktualizováno 

Sotva opadly emoce po napínavé finálové sérii, extraligové kluby už směřují veškerou pozornost k...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...