Jak vidět všechny hráče v akci při golfovém Masters? Hlavní zásada zní: přivstat si. Fanoušci chodí na hřiště Augusta National už třeba na šestou hodinu, kdy se na driving range (tréninkové ploše) začínají připravovat první profesionálové. I v tuhle ranní hodinu bývá tribuna plná a na uvolnění místa se čeká dlouhá fronta. Pokud se vám nepodaří dostat na tribunu, můžete zkusit jiné místo, jenže tam bývá často větší nával. Cesta mezi klubovnou a drivingem je totiž jediným místem v Augusta National, kde je povoleno žádat Woodse, Mickelsona, Immelmana, Harringtona a další hvězdy o podpis. Cestička je tak obsypána davem příznivců.
Když diváci vyžadují ránu do vody
Pokud vás však zajímá hlavně hra při turnaji, určitě jděte do divácké zóny u jamky s číslem 16. Jde o velké a přehledné místo, odkud je vidět i několik dalších greenů a odpališť. Navíc v tréninkových kolech tu byla jiná zábava. Diváci totiž po hráčích žádali, aby pálily míčky do vody. Že se vám to zdá divné? Zde je vysvětlení. Jamka číslo 16 měří 153 metrů a v tréninkových kolech je zde vypsána neoficiální soutěž. Jezírko, které se od odpaliště táhne až ke greenu, totiž přímo vybízí k tomu, aby hráči vyzkoušeli techniku „žabek po vodní hladině“. Dav kolem jamky velmi hlasitě žádá, aby se golfista pokusil poslat míč žabkami po vodě až na green. Bouřlivé ovace jsou připraveny pro toho, komu se toto podaří. Bučení je pak trestem pro ty, kteří se o to ani nepokusí. Oficiální statistiky neuvádějí, kolik míčů skončí ve vodě a kdo je naopak vítězem. Letos je však prvenství jasné – míček Vijaye Singha po několika žabkách na vodní hladině vyskočil na green a spadl rovnou do jamky!
Večeře šampionů: sushi, cheeseburger i mleté ovčí vnitřnosti
Je to jedna z velkých tradic Masters – takzvaná Champions Dinner, nebo-li večeře šampionů. Pravidelně se v úterý večer před turnaje scházejí bývalí vítězové turnaje a pochutnávají si na menu, které vybral poslední šampion Masters. Tradici započal v roce 1952 Ben Hogan a od té doby se na jídelním stole objevila rozličná jídla – od sushi až po typicky skotské haggis (mleté ovčí vnitřnosti). Letos se servírovaly jihoafrické pokrmy, které objednal Trevor Immelman. Například v roce 1997 servíroval Angličan Nick Faldo typické britské „fish and chips“, Tiger Woods o rok později poručil cheesburgery, kuřecí sendviče, hranolky a shake, Němec Bernard Langer podával v roce 1986 pravý „schnitzel“. K nejhorším kulinářským zážitkům patřil rok 1989 - Sandy Lyle přichystal skotská jídla, mezi nimi právě i „haggis“. Ovšem nikdo z hráčů není nucen jíst, co je servírováno. Golfisté si mohou vybrat ze standardní nabídky restaurace klubu Augusta National.
Bílý žralok a černý kníže dohráli
Jednomu se přezdívá Velký bílý žralok a druhému Černý kníže. Oba už se zařadili mezi největší legendy golfu. Avšak oba také neprošli na Masters cutem do závěrečných kol.
Greg Norman a Gary Player.
Bílý žralok Norman startoval letos na Masters po sedmileté přestávce. Jenže hned po dvou kolech se musel 54letý golfista s turnaje rozloučit, protože o dvě rány neprošel cutem. Přitom po čtvrtku měl našlápnuto dobře, s výsledek 2 rány pod par hřiště na tom byl podobně jako třeba Tiger Woods. Avšak zatímco světová jednička druhé kolo zahrála s výsledkem par, Australan klesl na celkovou bilanci +3 rány. Norman tak nenapodobil výkon na loňském British Open, kdy do poslední chvíle bojoval o titul. Masters jako by pro něj bylo zakleté: devětkrát zde skončil druhý, ani jednou se neradoval z triumfu. A letos skončil už v polovině soutěže.
To Černý kníže Gary Player na vítězství letos určitě nemyslel. V 73 letech byl nejstarším účastníkem turnaje. Jihoafričan Player vyhrál zdejší klání celkem třikrát a před tímto ročníkem, který byl už jeho 52., oznámil, že hraje naposledy. „Hrál jsem Masters poprvé v době, kdy většina současných hráčů nebyla ještě ani na světě. Čas se nedá zastavit a tak jsem se rozhodl, že letošní ročník bude mým posledním oficiálním startem na Masters. Odvážím si odtud nádherné vzpomínky.“ Vzpomínat bude určitě i na letošní ročník, přestože v něm s výsledkem +17 skončil na posledním místě.