Pak ovšem překvapil sebe i všechny, kteří závodům přihlíželi. Disk, jeho hlavní disciplína, se mu povedl tak dobře, že náčiní dopadlo na metu 66 metrů, čímž Marcell na centimetr přesně potvrdil svůj osobní rekord, který si vytvořil teprve před dvěma týdny.
A co je nejdůležitější, pokusem splnil přísný A limit pro účast na srpnovém mistrovství světa v jihokorejském Tegu.
No, dobrá, to se možná vzhledem k nedávnému výkonu dalo čekat. Ale to, co následovalo, už neočekával nikdo. Včetně závodníka samého. Kouli vrhl do dálky 20 metrů a 76 centimetrů, čímž splnil limit pro světový šampionát i ve své čistě doplňkové disciplíně.
"Vůbec tomu nerozumím, něco takového jsem vůbec neplánoval a nikdy bych neřekl, že jsem něčeho takového schopný. Vždyť koulí hážu jednou týdně jen ve všeobecném tréninku," divil se sám sobě Marcell.
Co může za takové zlepšení? Změny v tréninku a i fakt, že se brněnský atlet konečně vylízal ze zdravotních problémů, které se s ním táhly od olympiády v Pekingu v roce 2008.
Koleno, ve kterém měl Marcell natržené vazy, už konečně dalo pokoj. "Hodně jsem zesílil, do tréninku jsme zařadili vzpěračské cviky, které jsem předtím skoro nedělal. A polepšil jsem si i technicky," vidí Marcell důvody velkého vzestupu.
Se zmíněným kolenem mu ovšem pomohla ještě jedna věc. Kryosauna, speciální box, ve kterém se teploty pohybují až kolem minus 150 stupňů. "Lepší metodu jsem ještě nezkoušel. Myslím, že to je ten hlavní důvod pro to, že mi drží zdraví." I kdyby ho třeba trochu trápilo, tak má teď Marcell spoustu času na to, aby případné bolístky vyléčil.
Světový šampionát je skoro až za čtyři měsíce, takže může trénovat a také přemýšlet nad tím, zda skutečně nastoupí k oběma závodům, do nichž se kvalifikoval. Původně to totiž v plánu neměl.
"Letos je to ale tak, že koulařský závod je až po mém prioritním diskařském, takže do něj asi půjdu," přiznal Marcell, že už je minimálně částečně rozhodnuto.
V tom případě už ho čekají spíš příjemné starosti. Třeba kam by se v tak exotické destinaci mohl jít podívat. "Ale na cestovní horečku je brzy, ta přijde tak dva týdny před odletem," směje se.