Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Ostuda, znechucení, frustrace. I ragbyový svět spílá rozhodčímu

SPORNÝ VERDIKT Jihoafrický sudí Craig Joubert (vlevo) nařizuje trestný kop proti Skotům za ofsajd. Austrálie z něj minutu před koncem rozhodla o postupu do semifinále mistrovství světa. | foto: Reuters

18 2015
I ragbyový svět mluví o verdiktu rozhodčího, který zásadně ovlivnil zápas. Minimálně byl sporný, podle všeho dokonce nebyl správný. A díky tomu do semifinále mistrovství světa prošla Austrálie místo Skotska (35:34).

„Na všechna důležitá rozhodnutí si sudí berou pomoc videorozhodčího. Proč se ho nezeptal tentokrát?“ nechápal zlomený skotský kapitán Craig Laidlaw.

Skotové na hřišti neprotestovali, protože to se v ragby nedělá, sudí je nezpochybnitelná autorita.

Jejich trenér Vern Cotter byl na pozápasové tiskovce klidný. Jen pochválil své mužstvo. „Potřebuju se na to v klidu podívat, neviděl jsem to přesně, ale byl to důležitý moment,“ podotkl.

I samotní hráči o momentu, který čtvrtfinálovou bitvu v londýnském Twickenhamu v posledních vteřinách rozhodl, nemluvili vzrušeně. „Byl to nádherný zápas, byli jsme blízko vítězství. O rozhodčím jsme opravdu nediskutovali, stejně s tím musíme žít,“ ujistil skotský rojník Alasdair Dickinson.

To někdejší reprezentanti se pro britská média na adresu jihoafrického sudího Craiga Jouberta vyjadřovali dost nevybíravě, což je v ragby výjimečná událost.

„Až Craiga Jouberta uvidím, řeknu mu, jak jsem pořád znechucený. Bylo to ostudné rozhodnutí,“ zlobil se Gavin Hastings, legendární skotský zadák.

„Jsem frustrovaný. Chci od Craig Jouberta nebo od světové unie vysvětlení,“ pronesl Matt Dawson, anglický mistr světa z roku 2003.

„Pořád si volají videorozhodčího. Nevím, nechápu, proč se ho nezeptal i nyní,“ nechal se slyšet Michael Lynagh, bývalá australská útoková spojka a mistr světa z roku 1991.

Ragby si zakládá na férovosti všech rozhodnutí, k čemuž zásadně pomáhá video, což všichni akceptují. Pomáhá, aby klíčové verdikty byly správné bez ohledu na to, kterého týmu se týkají.

V úvodu šampionátu byli sudí kritizováni, že videorozhodčího využívají až příliš často. Že to neúměrně zápas prodlužuje. Teď je kritizován, že si verdikt podle videa neověřil.

Co se stalo?

Skotové v samém závěru senzačně vedli 34:32, na své polovině měli autové vhazování, z něhož však míč čistě nezískali. Při napadání Australanů vypadl míč Hardiemu dopředu, čili předhoz, za což se nařizuje mlýn pro soupeře.

Jenže před ním stojící Jon Welsh míč instinktivně chytil, čili hrál v ofsajdu. Za to je trestný kop, který Joubert také nařídil. A Foley v posledních vteřinách překlopil skóre na stranu Austrálie.

Potíž je v tom, že ve chvíli, kdy šel míč od Hardieho dopředu, se ho před Welshem dotkla australská mlýnová spojka Nick Phipps. Skotský pilíř tak v tu chvíli už v ofsajdu nebyl, tudíž měl sudí nařídit mlýn za předchozí předhoz.

„Nelze si myslet, že sudí na hřišti pokaždé rozhodne správně, ale od toho má videorozhodčího, aby mu poradil. Za každou cenu by rozhodnutí mělo být správné,“ zdůraznil Gavin Hastings.

I kdyby si toho videorozhodčí všiml, v tomhle případě si sám od sebe nemůže vyžádat změnu situace. Na to jsou přesná pravidla, kdy sudí konzultuje verdikt na videu. Jde především o situace před položením pětky, o nebezpečnou hru, fauly.

„Je hloupé, že videorozhodčí nemůže vzít Joubertovo rozhodnutí zpátky,“ řekl bývalý anglický reprezentant Andy Goode.

Fotogalerie

Joubert po závěrečném hvizdu kvapem scénu opustil. Než zmizel v kabinách, kolem něj proletěla plastová láhev s vodou hozená z hlediště. „Myslím si, že Joubert spěchal na Heathrow, aby byl co nejdřív zpátky v Jižní Africe,“ rýpl si Goode.

„Světová ragbyová unie nám dluží vysvětlení, proč rozhodčí utekl hřiště. Že by se bál našich hráčů? Nesmysl. Pokud by utekl proto, že poškodil jeden tým, pak je to ostuda,“ nechal se slyšet John Beattie, bývalý skotský reprezentant.

„Myslel jsem si, že tam byla teč. Ale nejsme ti, kteří by někoho obviňovali,“ dodal kapitán Laidlaw.

Mimochodem, na začátku druhé půle Joubert s pomocí videosudího velmi přísně potrestal skotského útočníka Maitlanda za úmyslný předhoz žlutou kartou. Austrálie desetiminutovou přesilovku využila k položení pětky.

Autor:


Témata: ragby




Najdete na iDNES.cz



mobilní verze