Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Serena se vrací na trůn. Trestu za skandál na US Open se ale asi nevyhne

Radost Sereny Williamsové z návratu na první místo světového žebříčku | foto: AP

6 2009
Serena Williamsová je zpět na vrcholu. Po půlroce, kdy se dívala na záda Dinaře Safinové, se v pondělí v žebříčku znovu dostane před svou ruskou sokyni. A i když bude v pozici první hráčky světa, zřejmě se nevyhne trestu za skandál z US Open, kdy v semifinále sprostě nadávala čárové rozhodčí.

"Všichni víme, kdo je tady skutečnou jedničkou," prohlašovala opakovaně Serena Williamsová v uplynulých 25 týdnech. Tak dlouho totiž kralovala světovému tenisu Dinara Safinová. Vadilo jí především, že v čele je někdo, kdo dosud nevyhrál jediný grandslamový turnaj.

Nyní může být mladší ze sesterského dua konečně spokojená. Třiadvacetiletá Ruska tlak neustála a vinou herní krize, kdy v posledních čtyřech turnajích jen dvakrát vyhrála, sama nabídla svou pozici.

Williamsová se šance chopila. "Jsem nesmírně šťastná. Tvrdě jsem pracovala, abych se vrátila na první místo. Myslím, že jsem si to zasloužila," prohlásila po vítězství nad Makarovovou ve 2. kole turnaje v Pekingu. "Hrála jsem stabilně celý rok. Vyhrála jsem dva grandslamy, ale mohla jsem i víc. Přesto jsem spokojená," libovala si.

safinová vs. s. williamsová

Dinara Safinová se na sebe zlobíSerena Williamsová

Letos se spolu utkaly pouze na Australian Open. Ve finále (a zároveň boji o post světové jedničky) vyhrála Williamsová suverénně 6:0, 6:3. Ruska jí pak 20. dubna sesadila a sama panovala 25 týdnů.

Kromě Melbourne dominovala Williamsová rovněž ve Wimbledonu. Celkem má 11 grandslamových titulů, zatímco Safinová byla "jen" 3x ve finále.

Safinová je naopak nejpilnější letošní sběratelkou titulů. Získala tři, navíc pětkrát prohrála ve finále. Williamsová má bilanci 2-1.

Ale ani pozice první hráčky světa Williamsovou zřejmě neochrání před trestem za skandál, který ztropila na US Open, kdy v semifinále proti Kim Clijstersové vyhrožovala zabitím čárové rozhodčí. Ta ji chvíli předtím ohlásila při druhém servisu chybu nohou, čímž se Belgičanka dostala k mečbolu.

"Zabiju tě," řvala Williamsová na rozhodčí. Sudí na umpire jí po konzultaci s vrchním rozhodčím udělila trestný bod, který znamenal vítězství Clijstersové.

Williamsová dostala za své chování už na turnaji pokutu 10,5 tisíce dolarů a ještě v průběhu turnaje se omluvila. To nic ale nemění na tom, že další trest za nesportovní chování může následovat. Jedenáctinásobné grandslamové vítězce může Mezinárodní tenisová federace (ITF) sebrat celé prize money za US Open (350 tisíc dolarů) či udělit zákaz startu až na dvou příštích grandslamech.

Wiliamsová neudržela nervy v závěrečných fázích semifinále proti Kim Clijstersové neudržela nervy na uzdě a v afektu sprostě nadávala lajnové rozhodčí, která ji těsně předtím ohlásila chybu nohou z druhého podání.

Rozhodnout by se mělo v příštích dvou týdnech. Do té doby může osmadvacetiletá tenistka přesvědčit arbitry z ITF o své verzi incidentu.

VIDEO: PŘIPOMEŇTE SI INCIDENT WILLIAMSOVÉ ZE SEMIFINÁLE US OPEN







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze