Od šesti do osmi tisíc kalorií spálí cyklista při etapě Tour de France. Co potratí, musí zároveň i nabrat. Proto týmoví lékaři doporučují potravu o obsahu až 6 000 kalorií denně. Což se rovná například steaku o váze 2,7 kila.
Pokud má pak po skončení Tour jezdec o kilo navrch v porovnání se startovní váhou, jde podle lékařů o důkaz, že jeho tělo umí dobře regenerovat. „Zato když přijdete o dvě kila, řeknou vám: Pálil jsi vlastní svaly,“ říká František Raboň, až do loňska člen týmu Omega Pharma.
„Už po druhém týdnu tělo často ani není schopné patřičně doplňovat energii. Žaludek s tím bojuje, jdete do ztrát a denně doplníte třeba jen devadesát procent energie,“ líčí Raboň, aktér sedmi třítýdenních Grand Tours. „I proto začaly týmy s sebou brát vlastní kuchaře. Ti zařídí, aby závodníci nejedli žádnou hlušinu.“
Hannah Grantová, šéfkuchařka týmu Tinkoff-Saxo, je už svými výtvory v pelotonu proslulá. Dokonce o nich sepsala knihu: Kuchařka Grand Tours. Poprvé má nyní při třítýdenním klání svoji kuchařku také tým NetApp. Brunetu Claudii cyklisté velebí. „Dostáváme od ní jídlo, o kterém se mi v životě nesnilo,“ říká Leopold König. „Vyznává u svých jídel na hotelu bezlepkovou a bezlaktózovou stravu. Třeba na snídani dělá i šťávu z červené řepy nebo mrkve. A denně máme jinou rybu i jiné maso.“
Jaký tedy je Königův jídelníček v závodním dni Tour?
Snídaně: teplá ovesná kaše s ovocem, rýže, vaječná omeleta.
Při závodě: rýžové a ovesné koláčky, čtyři gely, jedna tyčinka, tři až čtyři litry iontového nápoje.
Po etapě: ovocný salát, těstoviny, brambory nebo rýže, pohanka, kuskus, případně tuňák.
Večeře: quinoa (chilský merlík), čočka, rýže a ryba nebo steak.
„Novým trendem je, že snídaně bývá vařená,“ říká Raboň. „Upouští se od pečiva se šunkou a sýrem nebo třeba koblih. Cokoliv uvařeného žaludek lépe stráví.“
Jan Bárta, aktér letošní Tour, přitaká: „Já si dávám teplou ovesnou kaši s ovocem.“
Též kdysi oblíbené minihoustičky, na sladko nebo na slano, už lékaři při etapě neradi vidí. „Tělo na strávení housky vydává zbytečnou energii. Lepší jsou předpřipravené tyčinky a gely,“ tvrdí Raboň.
Australan Adam Hansen z Lotta spořádá až 25 padesátigramových gelů, obsahujících vitaminy, sacharidy či aminokyseliny za den! Jenže Hansen je extrémista. Tradičnější je porce zhruba deseti gelů a tyčinek v etapě. Týmoví specialisté nabádají jezdce, aby snědli dvě tyčinky nebo gely každou hodinu v sedle - i když nemají hlad.
„Tělo má dostat za hodinu zhruba šedesát gramů karobohydrátů,“ připomíná Raboň. „Doktoři nás ale varovali: Jakmile nebudete dvě hodiny jíst a dostanete pak hlad, nezachrání vás, ani když si vezmete čtyři gely najednou. Protože tělo pojme za hodinu jen těch 60 gramů karbohydrátů a víc ne. Naopak, může vás z té náhlé porce gelů rozbolet žaludek a dostanete průjem.“
Ne každý navíc snáší konzumovat během etapy jen gely a tyčinky. „Já mám svoji speciální rýži,“ říká Peter Sagan. Bárta polyká malé krychličky z ovesné kaše. König naopak vypráví: „Dělají mi takové rýžové suši, kde je uvnitř parmezán s prosciuttem. Je úžasné.“
Obvyklé stravovací návyky se snaží dodržet i o volném dni. „To aby tělo nedostalo z náhlé změny jídla šok.“ Přesto Nicki Strobel, kuchař stáje Orica, přiznává: „V úterý jsem chlapce večeří trochu rozmazlil. Menu bylo: gazpacho, kuřecí soté a ovoce se šlehačkou.“
Mnozí cyklisté milují sladké. Jenže „rychlé“ cukry ze sladkých zákusků pro jejich těla nejsou při závodě vhodné. Proto kuchař Omegy vyrábí pro Kwiatkowského a spol. muffiny ze sojového mléka. Očím tak zařídí požitek, že si dávají muffin, a chuťové buňky tím ošálí.
„Poslední týden už se vypouští i zelenina, která má minimum energie a nafoukne žaludek. Jako předkrm potom místo zeleninového salátu bývá spíš carpaccio z tuňáka, parmská šunka nebo kousek melounu,“ vypráví Raboň.
Kritický třetí týden nejednoho favorita na trati odrovná.
A jak říká König: „I maličkosti rozhodují.“
Tour se vyhrává také v kuchyni.