"V Hamburku se ubytujeme a pak si půjdu lehce zaběhat. V sobotu si prohlédnu trať a u pořadatelů zjistím technické věci, týkající se občerstovacích míst na trati a podobně. V neděli vstanu asi v půl šesté ráno, abych se mohl v klidu najíst. Po dvouhodinové pauze se půjdu rozcvičit a pak se postavím na start," popisuje Pavel Faschingbauer program.
V tuzemsku nejlepší vytrvalec, pětinásobný mistr republiky, udělal pro úspěch maximum. Naběhal stovky kilometrů, připravoval se společně s nejlepším slovenským vytrvalcem Robertem Štefkem, byl na soustředění v Tatrách a pak v Japonsku. V posledních dnech trénoval a zároveň držel přísnou dietu. Sáhl si na dno sil.
"Na tři dny jsem musel snížit příjem veškerých cukrů na třetinu. Jedl jsem jen zeleninu a maso. Přitom jsem tvrdě trénoval. Vyčerpal jsem veškerou energii," tvrdí atlet. Ten po třech dnech speciální diety, kterou se maratonci běžně řídí, cítil velké vyčerpání.
"Tréninkovou dávku devatenácti kilometrů jsem měl rozdělenu na tři části po pěti kilometrech, které jsem musel běžet v rychlém tempu. Stálo mne to všechny zbytky energie, přitom týden předtím jsem stejně rychle absolvoval pětadvacet kilometrů," líčí Faschingbauer. Po třech dnech drilu ho čekaly sacharidové hody. "Stravovací režim se obrátí. Účelem je nejdřív zbavit se energetických zásob a pak je zase co nejrychleji vytvořit. Z toho se pak čerpá během maratonu," vysvětluje účinek drilu běžec.
Ještě před čtyřmi týdny se Faschingbauer na závod těšil, v posledních dnech však trochu znervózněl. "Říká se, že první maraton se běží nejlépe. Nikdo pořádně neví, do čeho jde. Donedávna jsem ani neměl z trati respekt, až když jsem ale na vlastní oči v Japonsku u Roberta Štefka viděl, jak je maraton namáhavý, tak cítím pokoru," doplnil Pavel Faschingbauer.