Od roku 1946, co se šampionáty konají, získali českoslovenští či čeští kulturisté jen pět světových titulů. Pyšnit se jimi mohou Pavol Jablonický (1987 a 1988), Petr Grolmus (1992), Štefan Orosz (1997) a Dan Pechánek (2000).
Na světovém šampionátu se závodníci utkají ve sportovní kulturistice a v klasické kulturistice. Sobotní semifinále začne ve 12 hodin, nedělní finále ve 14.
Ve sportovní kulturistice je osm kategorií podle váhy od 65 kilogramů až nad 100 kilogramů.
V klasické se závodí podle výšky ve třech kategoriích. Do 170, do 178 a nad 178 centimetrů. "Ale i tam je důležitá váha," upozornil Stanislav Pešát. "U 170 centimetrů je povolená váha nejvýše dvě kila nad výšku závodníka, u dalších dvou kategorií je to čtyři a šest kil."
Kubík si zakázal i malování
Moravskoslezský kraj bude na 60. mistrovství světa reprezentovat mimo jiné Jan Kubík z Ostravy. Loňský mistr Evropy patří k favoritům.
"Šampionát se koná doma. Přijde se podívat rodina, známí, takže se pokusím o co nejlepší výsledek," řekl Jan Kubík, jenž se představí v kategorii do 80 kilogramů.
Dva týdny před mistrovstvím měl stereotypní jídelníček. "Moc jíst už nesmím," upozornil. Denně sní zhruba půl kila krůtích prsou a k tomu rýži a trochu zeleniny. "Všechno ale musí být vařené či dušené." A co koření? "To jsem úplně vypustil týden před závodem," podotkl Jan Kubík, který si před dvěma týdny zakázal i všechny nebezpečné aktivity, aby se nezranil. "Máme obchod s potravinami a ten musela vymalovat manželka," usmál se otec tří dětí.
Kuchaři nesmějí jídlo ani solit
Kuchaři v ostravských hotelech, kde jsou výpravy jednotlivých zemí při mistrovství světa v kulturistice ubytovány, jsou z hostů pořádně nesví. "Kuchaři umějí jídla výborně připravit a dochutit, ale my to po nich nechceme," upozornil šéf české kulturistiky Stanislav Pešát. "Požadujeme jen vařené maso a rýži, bez soli, bez tuku..."
Mít těsně před závodem v jídle byť jen trochu soli, to by podle Pešáta byla pro kulturisty tragédie. "Sůl váže vodu a tu závodníci potřebují dostat z těla pryč."
Barvy jsou pořádně drahé
K výbavě kulturistů patří i tělové barvy, jimiž se mažou před každým vystoupením. Jsou pak jakoby opálení. "To ale není levná záležitost," upozornil Stanislav Pešát. "Jeden kelímek s barvou přijde na tisíc korun. A po závodě ve sprše je hned pryč. Výhodu mají černoši, jimž stačí natřít se olejem."
O výsledcích rozhoduje devět rozhodčích
Symetrie postavy, samotné svaly a jejich vypracovanost. To jsou tři hlavní kritéria, která rozhodují závody kulturistů. "Rozhodování je v našem sportu hodně subjektivní," přiznává Stanislav Pešát.
O umístění závodníků rozhoduje devět rozhodčích, každý z jiného státu. Ti určí pořadí jednotlivých sportovců. Každému se pak škrtají dva nejlepší a dva nejhorší výsledky. Ze zbylých pěti se udělá průměrná známka. "Tak se snažíme eliminovat různé národní zájmy, různé lobbování a případný handicap některého z rozhodčích," podotkl Pešát.