Zimní stadion, vyhlášený Stavbou roku 1998, ohromí uprostřed porubského sídliště stejně jako Las Vegas v Nevadské poušti. Čeští tenisté znají jiný standard Davis Cupu. V Belgii hráli v omšelém veletržním hangáru, v Dánsku v sokolovně a v Rusku jim znepříjemňovali trénink v neútulné hale natěrači a zednice.
Porubský stadion stále voní novotou. Zdi hokejových šaten, v nichž se tenisté usadili, ještě nestačily nasát pachy ze zpocené výstroje. Z prostorné, přetopené šatny s kobercem, dvěma válendami, ledničkou i televizí se jednou stranou vychází do sprch a druhou do masérny. Následuje prosklená posilovna, z níž je vidět na kurt, obří vířivka a sauna asi pro patnáct lidí.
V chodbě před šatnou smývá uklízečka z podlahy zde neobvyklé antukové stopy. Sponzorské vozy pilně s hráči pendlují mezi halou a hotelem. Při sebemenší přestávce v tréninku vbíhá na kurt četa správců a zametá antuku.
"Udělali jsme pro kluky opravdu všechno," říká ředitel České obchodní tenisové společnosti Tomáš Petera. "Teď už je pouze na nich, abychom vyhráli."
Manažer svírá v ruce posledních pár volných lístků. Jinak je hlediště pro čtyři tisíce lidí od pátku do neděle vyprodáno. Do volného prodeje šlo asi dva a půl tisíce vstupenek na den, v cenách od 100 korun za jeden lístek až po 400 korun za permanentku. "Čtyři sta lístků dostal jeden ze dvou hlavních sponzorů a záleží na něm, aby se místa zaplnila," dodává Petera.
Náklady na uspořádání zápasu dělaly včera 5,5 milionu korun, ale podle Petery se vyšplhají na šest milionů. "Mezinárodní tenisová federace si na nás určitě ještě vymyslí něco, co máme přidělat a dodělat," tuší Petera. Federace vyhodnotí úroveň uspořádání a může za to dát národnímu svazu prémii v přepočtu až 1,5 milionu korun.
"Já beru týden Davis Cupu jako skvělý přípravný tábor, ze kterého pak žiju další týdny," pochvaluje si Jiří Novák. "Máme tu trenéry, doktora, maséra. Nosí nám ručníky i pití. Těžko můžeme chtít víc."
K důležitým místům porubské haly patří i bufet, kam v poledne míří část domácího týmu. "Včera jsem měl párek s čočkou, dneska to vidím na smažený sýr," těší se Bohdan Ulihrach z nedietní stravy. Vzápětí ho podpoří lékař Pavel Kolář, když si bez výčitek koupí ovar. Přísný vegetarián Ctislav Doseděl je naštěstí ještě v hotelu.