"Vaří skvěle," chválil ho Lukáš Rosol. "Máme, na co si vzpomeneme, akorát to musíme držet ve zdravých mezích," přidal se Jan Hájek. I kapitán Jaroslav Navrátil přidal superlativy.
Aby ne, Černý má skvělé curriculum vitae: zkušenosti sbíral v obou českých restauracích, které obdržely prestižní michelinskou hvězdu, v hotelu Ambassador a restauraci Allegro hotelu Four Seasons.
V restauraci La Finestra, jejíž kuchyni vládne, večeřely české týmy před loňským fedcupovým i daviscupovým finále.
Takže když daviscupový los poslal obhájce salátové mísy do Kazachstánu a čeští tenisté se - poučeni chybami Švýcarů a Rakušanů, kteří na místní kuchyni doplatili střevními problémy - rozhodli pro angažmá kuchaře, volba byla jasná.
Černý dostal dva dny na rozmyšlenou, v rozhodujícím momentu neváhal ani minutu. Před časem vařil na italské ambasádě, teď zkouší kuchyni české rezidence v kazašské stepi.
Obědy vozí kuchař tenistům do haly, na večeře chodí k velvyslanci. Tam je navštívil i fotbalový trenér Miroslav Beránek.
S sebou si přivezl pouze vlastní nože. "Většinou si lidé myslí, že mají ostrý nůž, ale pak vytáhnu svoje a ty jsou trošku ostřejší."
Sám tenis i hraje, coby fanoušek objíždí menší turnaje, nevynechá extraligu, v Astaně dokonce vypomáhá při tréninku jako sběrač míčků. Pinknout si ho ještě tenisté nepustili. "Snažím se tam vpídit, stačily by mi dvě tři výměny přes síť a zase se půjdu uklidit."
Většinu času mu zabere vaření. Denně v místních supermarketech nakupuje. "Dostupnost surovin je menší," přiznal. Svíčkovou ještě nesehnal. "Prý jsme měli smůlu. Zatím se neobjevila."
Základní jídelníček na daviscupový týden sestavil s Radkem Štěpánkem a kapitánem Navrátilem. Ve středu se servírovaly tři druhy sendvičů, rostbíf, celestýnské nudle a kuře na paprice. "Největší hit je pršut a mozzarella. Taky jakákoli část masa, která se dá grilovat, a polévky," prozradil na české tenisty.
Obědy jim vozí přímo do haly, na večeři míří tenisté denně do rezidence velvyslance. Hráči vybíraví nejsou. "Jsou to normální lidi, jedí, na co mají chuť. A já jim to uvařím v našem stylu, s našimi surovinami," vysvětloval.
Specifické kazašské kuchyni, která klade důraz na skopové a jehněčí maso s nadmírou oleje a koření, se tenisté vyhýbají. "V žaludku to dělá neplechu," říká. Sám však určitě něco ochutná. "Strach nemám."
"Lék" má připravený. "Slivovice nebo trošku chilli, to je perfektní dezinfekce. Malý panáček nikoho nezabije a dezinfekce proběhne v pořádku."
Místní vodu však Tomáš Černý hráčům pít zakázal. Pro jistotu.