"Na významných akcích kdekoli ve světě jde všechno nahoru a nikdo se nad tím nepozastavuje." Ve svém podniku má tři stovky míst, což je nejvíc ve středu města.
"Všichni se ptají, jaké budou ceny. Ale proč by neměly být vyšší?" ptá se Duleba. "Musím ve dvě v noci vstát a jít pro nákup, přes den bude centrum uzavřené. Zaměstnanci pojedou dva týdny nonstop za jiné platy, budeme mít náklady navíc."
O kolik zdraží, to vlastník Plzeňky ještě nerozhodl. A otevřeno bude mít klidně do rána, když bude dostatek hostů. Polední menu bude v libereckých hospodách podobné jako dosud. Minutková kuchyně však půjde nahoru.
Seriál MF DNESco se fanoušci lyžování dočtou příští dny o MS 1. díl: Co z šampionátu uvidí ti, kteří zůstanou u televize? 2 díl: Jak s co nejmenšími náklady vidět na šampionátu co nejvíc? |
"U nás jen málo, nijak to nehrotíme," říká Václav Slavík ze Svijanské restaurace, která nabízí 120 míst. Nejdražší pivo tu mají za 25 korun a mělo by to tak zůstat i v příštích dvou týdnech.
V některých pohostinstvích šampionát neřeší. "Kvůli mistrovství světa se nezblázníme. Se zdražováním nepočítáme, chodí k nám máničky, umělci i obyčejní lidé a i bez turistů se k nám někdy všichni nevejdou," řekl Zdeněk Kratěna z oblíbené hospody Tatáž Pakáž agentuře ČTK.
Klasické restaurace však pro fanoušky nejsou jedinou možností, kde se během mistrovství světa občerstvit.
V centru Liberce vyrostlo šest desítek dřevěných stánků se špičatou plachtovou střechou. Většina z nich bude nabízet občerstvení. "Budou tam klasické klobásy, párky a alkohol, ale také moravská zabijačka nebo trdelníky," vysvětlila Marta Ženatá ze společnosti Okin Group, která stánky v Liberci pronajímá.
Pro neznalé: trdelník je sladké pečivo se skořicí.
V Liberci budou k mání i krajové speciality. Skoro každý den se tu budou konat tematické dny, během nichž se návštěvníci setkají s kulturou i jídelníčkem Itálie, Norska či Slovenska.
Pro milovníky tradičního českého nápoje bude určen velký Pivní stan na Papírovém náměstí.