Australská Sydney a středisko Penrith, kam letos zamířila druhá část české reprezentace, je srdeční záležitostí naší dvojnásobné olympijské vítězky. Ale na straně destinace na Blízkém východě stálo více pozitivních faktorů.
„Trať i vše ostatní hovoří právě pro Al Ain,“ porovnává Hilgertová. „Zhruba pět a půl hodiny trvající let, pouze tříhodinový časový posun, menší vytíženost trati, díky které jsou tréninky vypisovány v příznivých časech, bydlení v dochůdné vzdálenosti od sportoviště.“
Nemalou roli hrají významně nižší náklady - letenka, půjčení a provoz auta, ubytování, strava, nebo poplatek za tréninkovou hodinu. „Proto jsme s kolegy a trenéry z ASC Dukla nakonec zvolili právě tuto destinaci,“ dodává čerstvá babička, která závodila už na šesti olympijských hrách.
Do teplých krajin si letos zaletěla hned dvakrát. „Naše tréninková ‚miniskupina‘ - se synem a manželem - využila letos poprvé výhody nenáročného přesunu a rozhodla se pro dvoufázový pobyt. První, kratší část jsme v podstatě bez odpočinku odtrénovali v lednu,“ popisuje přípravu kajakářské rodiny.
Delší pobyt pak naplánovali na únor - a právě se z něj vrátili. „Varianta dvou ne tak dlouhých pobytů byla výhodná v tom, že jsme mohli intenzivněji trénovat bez potřeby nějakého výraznějšího přerušení a hledání rozptýlení či odreagování. Pro vyplnění volných chvil mi tak stačila čtečka s několika knihami a pár filmů,“ popisuje.
Denní program si nastavili jako klasický tréninkový: ráno lehká jóga s protažením, snídaně, odchod na trénink (prohlídka tratě, rozježdění, trénink na trati, vypádlování), oběd, polední klid, odpolední trénink, večer ještě někdy lehké kondiční posilování nebo běh. Mezitím rozebírání videa z tréninku, podle potřeby opravy a úpravy na lodích, masáž...
A k tomu... vaření, které si její skupina obstarávala převážně sama. „To také nějaký ten čas zabere,“ dodává kajakářka. „Prodávají tam výbornou rýži, takže častým obědem bylo nějaké rizoto, případně těstoviny na mnoho různých způsobů. K svačinám jsme si mixovali smoothie z různých druhů ovoce a večer jsme obvykle připravovali něco na grilu - ryby, steaky, místní halumi sýr, kukuřici.“
Specialita ale byla ještě jiná. „Nejoblíbenějším místním jídlem se stala shawarma s hummusem, plackami a nakládanou zeleninou. Po ní se mi stýská už teď,“ popisuje místní dobrůtky, které pak doplnili arabskou kávou připravenou v džezvě na terase chatky.
Výlety si slalomáři letos odpustili. Vzhledem k tomu, že byli v Emirátech již třikrát, všechna turisticky zajímavá místa v Dubaji i Abú Zabí už navštívili ve volných dnech v minulých letech.
„Měli jsme jen jeden volný celý den a k tomu několikrát půl dne. Vzhledem k náročnému tréninku jsme dali přednost odpočinku na místě - v areálu je i bazén s umělou vlnou, lehátka, slunečníky, kavárna. Zajeli jsme také za město do pouště, kde jsme na písečných dunách pozorovali nádherný západ slunce.“
Ve 47 letech se Hilgertová dokáže udržovat ve skvělé kondici. Intenzivní trénink na divoké vodě doplňuje cviky k celkovému zpevnění těla. „Doplňkově posiluji ostatní partie, hodně se věnuji protahování. Pomáhají mi cviky z jógy, cvičení na TRX, balónu, s Thera-bandem. Důležitý je dostatek regenerace,“ prozrazuje svůj recept na udržení formy.
Nezvykle chladnější počasí Hilgertovou překvapilo, ale pro trénink bylo velmi příjemné. „Dvakrát dokonce, sice krátce, ale intenzivně zapršelo, což jsme při minulých pobytech nezažili,“ říká Hilgertová.
Taková změna počasí přinesla další nemilý zážitek. „Po jednom takovém dešti jsme v ložnici našli nevítaného návštěvníka - štíra. Podařilo se nám ho opatrně vymést ven, ale pak už jsme si dávali pořádný pozor a nenechávali dveře dokořán a boty na zápraží...,“ vzpomíná už v zasněžené Praze. A zhruba za měsíc se popere o svou sedmou olympiádu.