Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Pravidlo, podle kterého byl diskvalifikován Furyk, už neplatí

Furykova diskvalifikace způsobila řadu negativních reakcí směrem k vedení PGA Tour. | foto: AP

1 2010
V posledních týdnech se v Americe hovoří o tom, že je čas změnit některá pravidla. V jednom případě se tomu tak stalo.

Minulý týden rozbouřila vášně diskvalifikace třetího muže FexEx Cupu Jima Furyka, jenž byl z úvodního turnaje play-off vyřazen, protože došel o pět minut později na předturnajovou pro-am exhibici. Tudíž nesoutěžní kolo, kdy spolu s profesionály jdou po hřišti celebrity, sponzoři nebo ti, kteří mají na to si hru ve slavném flightu zaplatit.

"Je to všechno moje chyba," řekl tehdy Furyk s tím, že se mu během noci vybil mobil, na kterém měl nastavený budík.

Zejména američtí golfoví fanoušci stále nemohou přijít na jméno americké PGA kvůli trestu dvou ran pro Dustina Johnsona na závěrečné jamce PGA Championship, čímž přišel o možnost vyhrát tento major turnaj. V rozstřelu nakonec vyhrál Němec Kaymer.

Diskvalifikace Furyka jim dala další možnost trefovat se do "hloupých pravidel". U Johnsona to byla zejména hráčova chyba, že založil hůl. Na hřišti s největším počtem bunkerů na světě si nepřečetl že cokoliv, kde je písek, je písečná překážka, ať už po něm chodí lidé nebo jezdí buginy. Navíc Johnson může být rád, že byl na trest upozorněn ještě před podepsáním skórkarty a tudíž nebyl diskvalifikován, ale byly mu připsány "jen" o dvě rány a skončil pátý.

Dustin Johnson, čtvrté kolo PGA Championship 2010.

Osudná rána Dustina Johnsona z bunkeru, ve kterém se holí před nápřehem dotkl země.

Furykův případ je jiný. Pětiminutové zpoždění na bezvýznamné exhibici by nemělo ovlivnit boj o FedEx Cup. Do představitelů PGA Tour se opřel i druhý muž světového žebříčku Phil Mickelson. Podle něj není možné, aby byl někdo z turnaje diskvalifikován, když pro-am neplatí pro všechny. Někdy se ho totiž musí zúčastnit třeba jen polovina hráčů.

PGA Tour v úterý zareagovala. Platnost pravidla pozastavila. Do konce letošního roku. Furykovi však možnost získat fedexcupové body v honbě za prémií deset milionů dolarů nikdo nevrátí.

Další na řadě? Podepisování skórkarty i rozhovory během hry

Hlasy proti se ozývají i na adresu skórkaret. Když totiž hráč uvede špatné číslo, tak přestože všichni například z televize či výsledkových tabulí znají jeho skóre, je buď diskvalifikován (když podepíše menší počet ran) nebo je mu ponecháno skóre v případě, že si podepíše více úderů. Něco jako kdyby ve fotbalové anglické Premier League kapitáni omylem podepsali zápis se špatným výsledkem a on by pak nehledě na realitu platil nebo by týmům nebyl přidělen žádný bod. Už několikrát se stalo, že golfista tím přišel o největší úspěch své kariéry.

Tom Watson, British Open 2010.

Během své dlouhé kariéry byl diskvalifikován i Tom Watson.

Hráči si musejí dávat pozor i na to, co na hřišti říkají. Jednou byl diskvalifikován Tom Watson, když šel po fairwayi se svým soupeřem a během řeči se mu zmínil o tom, že se raději drží vlevo, protože pak má lepší pozici pro útok na green. Byl potrestán za dávání rady.

Chyba, nebo podvod?

Nejprestižnější ženská soutěž LPGA Tour také řeší problém s porušením pravidel. Začala vyšetřovat možný podvod, kterého se v prvním kole Canadian Open měly dopustit dvě jihokorejské hráčky An Ši-hjun a Ilmi Čangová. Obě v prvním kole Canadian Open na poslední jamce poslaly své míčky na fairway, jedna trefila green v regulaci, druhá skončila kousek od něj, obě nakonec zahrály par. A pak byly diskvalifikovány.

Kde byl problém? Na fairwayi si totiž spletly míčky. Obě hrály Titleist a obě na nich měly podobné červené značky. Jelikož svou chybu nenapravily, což znamená neudělily si trestné rány, tak podepsaly špatnou skórkartu a byly z turnaje vyloučeny. LPGA Tour však od neděle začala vyšetřovat, zda hráčky o chybě nevěděly už na hřišti.

Podle některých spekulací totiž měl caddie Čangové hráčky na chybu upozornit. Ty následně dohrály jamku a pak se měly bavil v korejštině, což jim jejich američtí kedíci nerozuměli. Pak měl Čangová svému nosiči holí říct "nic jsi neviděl".

Otázka, nebo varování?

Na možný podvod upozornil jiný caddie Larry Smich, jenž je znám tím, že se mu nelíbí, jak se americká tour plní korejskými hráčkami. Je tedy možné, že hráčka, pro niž angličtina není rodným jazykem, mohla svému novému kedíkovi položit otázku "nic jsi neviděl?". A hned by to vyznělo jinak.

Vedení soutěže sice řeklo, že se hráčky ve stanu, kde se skórkarta podepisuje, přiznaly k přečinu a byly podle pravidel diskvalifikovány. přesto však hodlá mluvit s každým, kdo má k případu co dočinění. Vyšetřit, jak se věci opravdu měly, bude velký oříšek.

Osmatřicetiletá Čangová je nejstarší korejskou hráčkou na LPGA Tour a je jejich jakousi zástupkyní v jednání s LPGA Tour. Byla také zvolena nehlasující členkou vedení soutěže, což je obvykle předstupeň toho, aby se po kariéře stala plnohodnotou členkou nejvyššího vedení tour. Pokud by se potvrdilo, že záměrně podváděla, LPGA Tour by měla velký problém.

Autor:






Najdete na iDNES.cz



mobilní verze