"Sportovci mají citlivé žaludky. Nedovolíme si jim dát k jídlu nic, co neznají," vysvětluje šéf pekařů Tor-Herman Naess.
Aby si sportovní výprava přivezla do dějiště soutěže svého kuchaře, to taková vzácnost není. Ale vozit si pekaře, to je unikát.
"Naší první akcí byla olympiáda v roce 1984 v Sarajevu. V létě jsme byli v Pekingu a lyžařské mistrovství v Liberci bude už moje třinácté," chlubí se Naess.
"Doufám, že tady budete mít sníh." Chléb, to je základ norské kuchyně. A pekaři v Liberci se jej teď snaží připravit z českých surovin. Říkají mu "lyžařský", obsahuje totiž přes polovinu celozrnné mouky. První várka se moc nepovedla. Najít tu správnou směs je alchymie.
V peci se mezitím otáčí dozlatova vypečené sladké bulky s rozinkami, další specialita, bez které norští lyžaři nedokážou žít. Vlastní pečivo si vozí dokonce i na soustředění do Alp.
Norská výprava v Liberci bude mít včetně doprovodu přes 70 lidí. Bude se pro ně péct 130 chlebů denně.
A také dorty – pro zlaté medailisty zlaté, pro další stříbrné a bronzové. "Věříme, že těch medailových dortů bude aspoň deset," smějí se norští pekaři. "Budeme péct šest až osm hodin denně, ale taky chceme fandit a užívat si nočního života. Bude to náročná akce."