Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Muž z Vietnamu chystá speciality

15 2000
Útokem na české žaludky chce dobýt slávu dvaačtyřicetiletý Thanh Chu Thien. Žádné rifle, žádné elektronické přehrávače za dobré ceny. Za díru v trhu považuje podnikatel z Asie nabídku levných jídel. "Je to všechno zdravá výživa. Tong-ku, kung-pao, bambusové výhonky, houby," říká Vietnamec. Nabízí také rýži, polévku ze žraločích ploutví a jako aperitiv třeba vodku z Hanoje nalitou z láhve plné hadů. "My Vietnamci jíme jako Češi," doplňuje ho jeho kolega. "Jen smažený sýr neradi." Vietnamská kuchyně má podle podnikatele šanci prorazit v nabídce hamburgerů, gulášů a tučných minutek. Také proto, že jeho bistro s prodejem salátů, ale i suvenýrů, bude první a zatím jediné v Budějovicích. Na jeho vstup mezi gastronomické provozovny už netrpělivě čekají další krajané Chu Thiena. Drobný muž, který přijal české jméno Tonda, není přitom v podnikání v Česku nováčkem. "Jsem tu šestadvacet let. Vyučil se na Kladně elektrikářem a potom dělal v Chvaleticích na elektrárně," popisuje život češtinou s vietnamským přízvukem. "V roce osmdesát čtyři jsem odjel na pět let do Vietnamu a oženil se. Pak se vrátil do Sfinxu. Po roce devadesát jsme jezdili s majitelem domu, kde mám bufet, po Vietnamu a vymýšleli, jak doma podnikat. Sbírali jsme recepty na jídla," říká absolvent české slaboproudé průmyslovky, který neskrývá touhu oženit se znovu s Češkou. Nestačí mu totiž povolení k trvalému pobytu a chtěl by vyženit české občanství. Bufet Snack Hanoi, který otevírá v pondělí v centru města, budou podle něho ze sedmdesáti procent zásobovat suroviny z Asie. Nudle, polévky, houby - finální výrobky za ceny třicet až čtyřicet korun. "Ty houby se česky jmenují ucha. Jsou jako žampiony, ale lepší," tvrdí.


Autor:


Témata: Vietnamci, Vietnamec




Najdete na iDNES.cz



mobilní verze