Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Když Fourcade sám sebe nazývá idiotem, aneb o závodu bez nábojů

Radost Martina Fourcada, suveréna nejen letošní sezony | foto: Český biatlon, Petr Slavík

21 2017
Vlastně si v neděli tak trochu zahrál na Gabrielu Koukalovou z let minulých. Zatímco česká biatlonistka před rokem v Ruhpoldingu málem nestihla start hromadného závodu a jindy zase na střelnici zapomínala hůlky, poslední kuriózní situace biatlonové sezony se stala někomu jinému – Martinu Fourcadovi. Muži, který prožil sezonu snů.

Jako první biatlonista v historii získal šestý velký křišťálový glóbus za sebou. Z šestadvaceti závodů stál dvaadvacetkrát na pódiu, rekordních čtrnáct z nich vyhrál.

„To je mnohem víc, než bych kdy doufal, že můžu v jedné sezoně dosáhnout,“ usmíval se Francouz.

Posunul i svou vlastní hranici v počtu získaných bodů za jednu sezonu – aktuálně na 1322 bodů. „Nepamatuju si, že by v biatlonu někdo takhle dominoval. Ani Björndalen ne,“ tvrdil už v Novém Městě šéftrenér české reprezentace Ondřej Rybář.

19.března 2017 v 14:03, příspěvek archivován: 21.března 2017 v 12:20

Could it be win and mass start globe for @martinfkde ? He did a crazy job but for final decision jury will have to talk #HOL17 https://t.co/9U3IgOUO2U

O Francouzově dominanci vlastně svědčí i nedělní hromadný závod, který vzbudil tolik vášní. Každý druhý biatlonista, který by do závodu vjel bez nábojů, by se nejspíš na střelnici psychicky sesypal. Ne tak Fourcade.

Tahle stupidní chyba ho nevykolejila, naopak, ještě víc ho nakopla a on pak světu ukázal, že je opravdu nejlepší.

Co přesně se v neděli stalo?

Martin Fourcade přijel na úvodní střelbu, zalehl a už už se chystal zastrčit zásobník do zbraně, když si všiml, že v něm nemá náboje.

19.března 2017 v 13:49, příspěvek archivován: 21.března 2017 v 12:20

VIDEO: LIVE #biathlon moment: https://t.co/etzcAX5WcR #HOL17 https://t.co/2Qpd8IwbfM

Pro zobrazen? videa mus?te m?t zapnutou podporu JavaScriptu

LIVE #biathlon moment: https://t.co/etzcAX5WcR #HOL17 https://t.co/2Qpd8IwbfM

Leckdo by zpanikařil, Fourcade se ale otočil a hned zvedal ruku, aby o zásobníky požádal. Žádná reakce rozhodčích ale nepřišla. Francouz vstal a znovu zvedl ruku, pak ještě jednou, načež mu do ruky přistál zásobník od jeho francouzského trenéra.

„Jednoduše – jsem idiot, před startem jsem si zásobníky zapomněl dobít,“ smál se pak na tiskové konferenci. V tu chvíli už věděl, že jej o vítězství nic nemůže připravit. „Na trati jsem ale pochyboval. Věděl jsem, že to určitě nebylo správně a že mě možná diskvalifikují,“ přiznal.

Nejspíš i proto se ale zbytku světa snažil demonstrovat, že by to bylo chyba. „Chtěl jsem všem ukázat, že to byl můj den. A že pokud se rozhodnou sebrat mi vítězství, vím, že jsem ve svém srdci vyhrál,“ nechal se slyšet.

Fotogalerie

Vždyť kvůli této chybě odjížděl ze střelnice s 21 sekundovou ztrátou, tedy podobnou ztrátou, jako kdyby putoval na trestné kolo. Přesto zpátky na stadion už opět přijížděl na prvním místě. Znovu vybílil všech pět terčů, pak mu na střelnici upadly brýle, ale on dál pokračoval v perfektním závodu.

Ani jednou už pak neminul, a zatímco se německý trenér Rusů Ricco Gross dožadoval jeho vyloučení, on upaloval za čtrnáctou výhru této sezony.

Dlouhé minuty po závodě se pak čekalo na slavnostní vyhlašování. U rozhodčích se zastavili i němečtí trenéři, kteří rovněž nejprve podali protest a nejspíš by uspěli. Po debatě se Simonem Schemppem – mužem, který by v případě diskvalifikace Fourcada získal malý glóbus, ale protest stáhli.

Fourcadova bilance

26 závodů má za sebou

22 krát stál na pódiu

14 krát vyhrál

6 kilo zhubl

440 nábojů vystřílel

„Byl to jeden z nejbláznivějších dní mé kariéry. Neměl jsem zásobníky, ztratil jsem brýle, závod plný stupidit. Měl jsem obrovské štěstí a chtěl bych poděkovat německému týmu a Simonu Schemppovi, kteří se nakonec rozhodli neprotestovat. Je to z jejich strany velké gesto a smekám před nimi klobouk. Dneska by si zasloužili víc než malý křišťálový glóbus,“ řekl Francouz na tiskové konferenci.

Své rozhodnutí nevyloučit Fourcada pak vysvětlovala i Mezinárodní biatlonová unie.

„Na první střelbě zvedl Martin Fourcade ruku a podle pravidel žádal o pomoc: Neměl náboje ve svém zásobníku. Na jeho první výzvu nikdo z rozhodčích nereagoval. Znovu tedy volal na rozhodčí a vstal, ale nikdo neodpověděl. Stál, aby mohl od rozhodčích dostat podle pravidel zásobník do ruky, ale francouzský kouč mu ho hodil. Tohle normálně není podle pravidel povolené, nicméně jury rozhodla, že Fourcade udělal všechno podle pravidel a bylo by drsné diskvalifikovat ho za chybu jeho kouče,“ znělo v prohlášení.

Důležitější ale asi v tu chvíli bylo, že od protestu upustila německá reprezentace.

I love you all !!!!!!!!!!!!!

Příspěvek sdílený Martin Fourcade (@martinfourcade),

Kdyby tak neudělala, Fourcade by nejspíš ve své sezoně snů o malý glóbus a čtrnácté vítězství přišel. A na večerním slavnostním vyhlášení by se určitě tak neradoval.







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze