Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Kajakářského šampiona Dostála teď chutě na selátko netrápí

Josef Dostál při Světovém poháru v Račicích | foto: Ondřej Bičiště, MF DNES

24 2015
Je hvězdou světové rychlostní kanoistiky. Josef Dostál, mistr světa na kajaku a čtyřkajaku, bude za týden na mistrovství Evropy v Račicích útočit na medaile právě v těchto disciplínách.

Sportovní veřejnost od něj očekává vavříny, ale dvoumetrový chlapík si tlak nepřipouští. V poklidu přijímá i skutečnost, že si teď musí nechat zajít chutě na kulinářské lahůdky podle svého gusta.

Evropský šampionát v domácím prostředí se blíží - necloumá s vámi nervozita?
Kdepak, nic takového. Domácí prostředí mi naopak dodá spoustu energie, protože račický kanál, kde znám každou vlnku, považuju za svůj druhý domov. A doma, kde navíc budou fandit členové rodiny a kamarádi, se člověk cítí dobře.

Co bude nejdůležitější před závody? Jste vyhlášený gurmán, takže dobře se najíst?
Chraň pánbůh. Spíš si dáváme lehká jídla, člověk nemůže chodit spát přecpaný. Nelze opustit jídelníček, na který jsme v sezoně zvyklí, abychom se před závody cítili dobře.

K jídlu ale máte vřelý vztah, je to tak? Kolují o tom historky.
To je pravda. Na podzimním testování nového kajaku v Portugalsku mě výrobce pozval do restaurace - byl jsem za hvězdu a hostili mě. Takže jsem v té restauraci snědl všechny mořské plody, co měli na týden dopředu. Druhý den jsem šel na oběd s jiným pánem, toho prvního jsem prý zničil, a snědli jsme půlku pečeného selete. To si teď ale rád odpírám.

Když jste někde na soustředění a vaříte si společně, shodnete se s ostatními kajakáři?
To bývá na přípravě v italském Livignu. Já do toho nezasahuju, neshodnu se s nimi jen na těstovinách. Radši mám rýži, brambory, k tomu kuřátko, hovězí, vepřové. Anebo rybu.

Váš kolega ze čtyřkajaku Jan Štěrba teď v Račicích kontroloval jídelníček. Zasáhl jste do toho?
Vidíte, to mi neumožnili! Ale být tam třeba knedlíky, to by mě zalarmovalo.

Jaké je vůbec vaše nejoblíbenější jídlo?
Ovocné knedlíky od mamky (bývalá volejbalová reprezentantka a známá jazzová zpěvačka Eva Emingerová-Dostálová). A taky dobře udělaný hovězí stejk.

Jste také rybářem. Kterou rybu máte nejraději?
Pstruha, chytám je odmalička. Sním i čtyři najednou, ale hovězí stejk je pro mě sváteční jídlo.

S jakými výsledky byste byl na ME spokojený?
Se čtyřkajakem máme dvě evropská a jedno světové zlato, bylo by prima, kdyby to tak dopadlo zase. A na kajaku... Beru každou medaili.

Odměníte se pak selátkem?
To teď nepůjde. To bych v sezoně daleko nedojel!







Nejčtenější

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze