Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Suverénně vedl, před cílem svlékl dres. A oslava vzala atletovi zlato

JDU SI PRO TITUL. Aspoň to si Mahiedine Mekhissi-Benabbad myslel. Jenže svlečený dres ho o zlato připravil. | foto: Reuters

15 2014
Do cíle doběhl první, přesto zlato nemá. Francouzský běžec Mahiedine Mekhissi-Benabbad ovládl závod na 3 000 metrů překážek, jenže vítězná oslava ho stála titul mistra Evropy. Ještě před cílem si totiž svlékl dres, za což ho pořadatelé diskvalifikovali. „Nebyla v tom žádná arogance,“ bránil se.

Mohl být nejsuverénnějším vítězem mistrovství Evropy.

Místo toho je suverénně největším smolařem.

O jeho vítězství nebylo na dráze pochyb. Mekhissi-Benabbad vedl s přehledem. S takovým, že si v cílové rovince dovolil strhnout si dres, chvíli ho nesl v zubech, pak s ním zamával divákům.

BEZ DRESU PŘES PŘEKÁŽKU. Mahiedine Mekhissi-Benabbad si na ME v Curychu běží
DRES V ZUBECH. Mahiedine Mekhissi-Benabbad si na ME v Curychu běží pro první
Mahiedine Mekhissi-Benabbad (vpravo) a Yoann Kowal slavili francouzský...

Oslava se svlečeným dresem stála Francouze zlato. Nakonec vyhrál jeho krajan Kowal.

V cíli slavil, pořídil vítězné selfie. Radost mu nekazila ani varovná žlutá karta od pořadatelů, ani bučení publika curyšského stadionu, kterému se jeho oslava nelíbila. „Žlutá karta nic neznamená. Udělal jsem to z čisté radosti z výhry,“ říkal Francouz těsně po závodě. „Hlavní bylo vyhrát.“

Diskvalifikovali ho právem

Pohled šéftrenéra české výpravy Tomáše Dvořáka

Co říkáte čtvrtečnímu skandálu?
Tak mně to bylo jasné v momentě, kdy si ze sebe to tričko tahal. Už se to s ním táhne. Prostě je to blázen.

Ale na dráze vyhrál. Lidé teď diskutují, jestli je spravedlivé vzít mu titul. 
K tomu soutěžení a předvedení výkonu na stadionu patří ještě něco, a to je fair play a mravnost. To, co předvedl, se v mých očích ani s jedním neslučuje. Ať se na mě pán nezlobí, ale kdybych v té jury zasedal, tak jsem první, kdo ruku zvedne, aby byl diskvalifikován. Diskvalifikovali ho právem na základě pravidla, že neproběhl s číslem na prsou. Rozhodnutí je správné, jinak to za chvíli začne dělat každý.

To ještě nevěděl, co bude následovat. Španělská výprava, jejíž reprezentant Ángel Muller doběhl původně čtvrtý, podala proti jeho oslavě protest. A pořadatelé ho uznali. Devětadvacetiletého atleta diskvalifikovali, proběhnutí cílem bez dresu mu neodpustili. Zlato připadlo jeho krajanovi Yoannu Kowalovi.

„Výhru mi nikdo nevezme, ani ten pocit, když jsem probíhal cílem. Chtěl jsem jen oslavit vítězství tak, jako to dělají fotbalisté. Nebyla v tom žádná arogance vůči soupeřům nebo publiku,“ napsal Mekhissi-Benabbad na sociální síti.

S tím názorem nebyl sám. Zastal se ho i nový vítěz Kowal: „To, co Mahiedine udělal, nebylo nic rušivého, nic podstatného.“

Pravdou je, že oproti předchozím výstřelkům kontroverzního steeplaře vypadá ten aktuální celkem nevinně. Před dvěma roky na ME v Helsinkách udeřil 14letou dívku v kostýmu maskota, když mu přišla předat dar. Při evropském šampionátu v Barceloně 2010 zase maskota nutil, aby si před ním klekl.

Při Diamantové lize v Monaku se před třemi lety popral s krajanem Mehdim Baalou. Oba atleti se do sebe pustili po závodě na 1 500 metrů přímo na dráze. Atletická federace je potrestala pokutou, pětiměsíčním zákazem závodění a udělila jim veřejně prospěšné práce.

Ani poté si však Mekhissi-Benabbad nezačal dávat pozor. A opět zaplatil draze: zlatou medailí...

Měl být Mekhissi-Benabbad diskvalifikován za svou oslavu?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 18. srpna 2014. Anketa je uzavřena.

Ano 3263
Ne 2044
Autoři: ,






Nejčtenější

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze