Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Rozhodčí odpustil Djokovičovi kuriózní chybu. Murray to vzal s noblesou

U SOUPEŘE. Novak DJokovič odehrál ve čtvrtfinálovém souboji s Andym Murraym v Miami míček na polovině soupeře, což je proti pravidlům. | foto: Reuters

27 2014
Takových situací se v zápase může vyskytnout několik. Novak Djokovič za stavu 6:5 v prvním setu naběhl k síti, kde odehrál vítězný volej. Tak proč ty následné diskuze? Protože na turnaji v Miami zahrál ve čtvrtfinále proti Andymu Murraymu úder až za sítí - což je v rozporu s pravidly. Jenže rozhodčí Srbovi fiftýn přiznal...

To snad ne, pomyslel si možná Murray a okamžitě chtěl celou situaci "reklamovat". Jakmile vykročil k síti, na velkoplošné obrazovce se objevily opakované záběry z inkriminovaného momentu. A prokázaly, že Djokovič se provinil. 

Rozhodčí Damian Steiner přesto mlčel.

DISKUZE. Novak Djokovič a Andy Murray rozmlouvají o sporné situaci v Miami.

Djokovič a Murray rozmlouvají o sporné situaci v Miami.

V krátkém rozhovoru s Murraym u sítě dokonce Srb přiznal, že měl raketu na půli soupeře. "Zeptal jsem se Novaka a řekl, že byl přes síť," vysvětloval Murray. "Já musím udělat rozhodnutí v daném momentu. Míček odehrál nad sítí a pouze dokončoval pohyb," dočkal se ale vysvětlení od umpirového rozhodčího.

A zlobil se. "Měl raketu přes síť! I sám přiznal, že měl raketu přes síť!" argumentoval se Steinerem.

Tip na zájezd

Vyrazte se podívat na nejlepší tenisty naživo. Nabídku zájezdů na Roland Garros a Wimbledon najdete na dovolena.idnes.cz

Nepomohlo. Rozhodčí na svém - chybném - výroku trval. Navíc, na základě videozáznamu ho stejně změnit nemohl.

Míč odehraný na polovině soupeře? Jde to...

Existuje možnost, kdy hráč může zahrát míč na polovině soupeře. Pravidlo tenisu č. 25 "Správně vrácený míč" totiž v bodu b) praví, že "míč je vrácen správně, když ve hře dopadne na zem ve správném poli a odrazí se z něho zpět přes síť nebo jej tam zažene vítr a hráč se nahne přes síť a odehraje jej do správného pole s tím, že neporuší pravidlo 24.                              (bur)

A tak se Murray vrátil zpátky na základní čáru. Rozladěný ztratil koncentraci - i první set. "Zřejmě ho to psychicky rozhodilo," uvědomil si Djokovič.

Čtvrtfinálovou bitvu bývalý první hráč světa vyhrál 7:5, 6:3, po ní ale neutajil mezery ve znalosti pravidel. 

"Možná to byla moje chyba. Myslím, že jsem měl raketu na druhé straně sítě, ale sítě jsem se nedotkl," řekl v rozhovoru pro televizní stanici ESPN. "Možná v pravidlech stojí, že na stranu soupeře raketou nesmím, nejsem si jistý."

Nyní už si jistý může být: veškeré komentáře dávají za pravdu Murraymu. Přesto Brit rozhodčímu nespílal. "Je to frustrující, ale rozhodčí to mají těžké."

Sporný moment dokonce Murray neoznačil ani za zlomový. "Lehce to hru ovlivnilo, ale stejně jsem měl ve druhém setu brejk." 

Jenže poslední čtyři gemy zápasu prohrál.

Autor:






Najdete na iDNES.cz



mobilní verze