Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Když Fourcade sám sebe nazývá idiotem, aneb o závodu bez nábojů

Vlastně si v neděli tak trochu zahrál na Gabrielu Koukalovou z let minulých. Zatímco česká biatlonistka před rokem v Ruhpoldingu málem nestihla start hromadného závodu a jindy zase na střelnici zapomínala hůlky, poslední kuriózní situace biatlonové sezony se stala někomu jinému – Martinu Fourcadovi. Muži, který prožil sezonu snů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

L14u62c39i39a66n 39P56a20p91a21z24i37a97n 5744727451615

Podle mne má pravdu, je to ale idiot. Více přátelského tónu ke svým soupeřům by mu neuškodilo, naopak velmi prospělo.

0/0
14.4.2017 21:21

J25a38r81o22s46l50a89v 38S86t25r38o26m27m30e73r 3257826534759

Když je to sebekritika od Krále tak se musí dát palec nahoru.R^

+5/0
22.3.2017 9:52

M90i82c13h11a18l 87M10e70s79i38c11e96k 4883144716198

tak rozhodne by nebylo spravne kdyby Fourcade prisel o vitezstvi a o maly globus takovym zpusobem,je proste nejlepší coz nekteri diskuteri zjevne nemohou rozdychat a o poruseni pravidel se zrejme nejednalo rikal to i trenér ceske biatlonove reprezentace

+1/0
22.3.2017 9:45

P33e40t87r 67K22o48v11á79ř 2249286929734

Nejak vas, kteri volate po diskvalifikaci, nechapu. Nediskvalifikace MF ze zavodu byla ROZHODNUTI ROZHODCICH.

Neco jako ve fotbale, kdyz po zakroku ma rozhodci pravo neodpiskat faul, odpiskat pouze faul, nebo odpiskat faul a udelit jednu ze dvou karet, takze podle sveho uvazeni ma 4 moznosti na vyber.

Biatlonovi rozhodci rozhodli, ze Fourcade (resp. jeho trener) porusil pravidla, ale ne dost zavaznym zpusobem, aby byl diskvalifikovan. Proste se smirte s tim, ze na to maji pravo. A nejvic zainteresovani na DQ Fourcada, Nemci nepodali protest, takze se jednalo nikoli o rozhodovani o protestu, ale o "prostem" poruseni pravidel

Ale je mi jasne, ze rusofilove ted budou vyskakovat a mavat pestickami, jaky je MF podvodnik. Ze se jedna o rozhodnuti IBU (ktera by mimochodem mohla na Fourcada taky mit pifku za jeho kritiku), jim nesedi do kramu, takze to budou ignorovat...

+4/0
22.3.2017 9:05

M90i50c22h24a31l 96M54i77l21l37e73r 9346452789202

rozhodci a jury maji rozhodovat nejen podle litery pravidel, ale take musi posuzovat situaci v ramci UMYSLU pravidel.

Kazdy pripad se tedy posuzuje podle 2 kriterii.

0/0
15.4.2017 4:04

P10e84t27r 48B21o55r20e49k 9830943847634

Kdo si chce přečíst přes 80 stránek ;-) http://www.biatlon.cz/wp-content/uploads/Pravidla-IBU-2016-%C4%8Desky.pdf

0/0
21.3.2017 20:43

P51e81t33r 85B88o93r35e79k 9380263867754

Je to na straně 52.

"8.6.1

Nevystřelené a ztracené náboje/zásobníky a vadné zbraně

Ztracené náboje nebo náboje, které selžou, nebo zásobníky mohou být nahrazeny

samotným závodníkem, jestliže nese náhradní náboje nebo zásobníky s sebou. Jestliže

náhradní náboje nebo zásobníky nemá, může je získat od rozhodčího tak, že zvedne

ruku a hlasitě zvolá „náboje“ („Ammunition“) a oznámí svou příslušnou NF. Rozhodčí,

který zareaguje, vyzvedne rezervní náboje buď z rezervní pušky jeho družstva nebo od

činovníků družstva na střelnici a podá je závodníkovi."

Není povoleno ani zakázano hodit je trenérem...

+2/0
21.3.2017 20:49

P91e59t92r 97B95o66r63e32k 9420383107934

8.6.4

Reakce rozhodčích na střelnici

Všichni rozhodčí na střelnici musí pečlivě sledovat zvedání rukou závodníků nebo zvolání

pro získání rezervních nábojů nebo výměnu pušky. Rozhodčí musí reagovat s citem pro

naléhavost a pohybovat se rychle, aby minimalizovali čas potřebný pro dodání rezervních

nábojů nebo výměnu pušky.

+2/0
21.3.2017 20:50

M95i78l80a28n 80C11o37u29f45a43l 8133947873

Zarazilo mě, že komentátor i jeho spolu komentátor, bývalý závodník, se dohadovali při přenosu, jak to má vlastně být. Vzpomněl jsem si na případ Veroniky, kdy jasně bylo řečeno, že druhou pušku, případně náboje, může podat jen rozhodčí. A ona se načekala, než jí někdo pomohl. Takže Fourcade porušil pravidla celkem 2x. Otáčel se s puškou mimo vyhrazený prostor - nedovolená manipulace se zbraní a přijal pomoc od svého týmu, což není dovoleno. Tato přísná pravidla mají dle mého logiku, mohlo by dojít při nesprávné manipulaci se zbraní k poškození zdraví závodníků. Slova samotného F jsou mimo. Vůbec jsem nepochopil, že od diskvalifikace vedení závodu ustoupilo na základě vyjádření Schempa. To přece nemůže mít vliv na rozhodnutí o porušení pravidel. Zvlášť mě zaráží, že se tak jednalo u závodníka, který striktně horuje za dodržování pravidel. A soudí druhé, aniž se prokázala jejich vina!

+1/−3
22.3.2017 8:41

P50e83t39r 19K98o80v82á97ř 2519566619614

a) v kazdem sportu jsou pravidla, jejichz pouziti se objevi parkrat za karieru a pokud se na konkretni situaci nesoustredim predem, nejsem si 100% jisty, jak ji pravidlove vyresit. A muzu ten sport provozovat jak chci dlouho. Odhlizim od toho, ze se pravidla postupne meni a tak reseni z pred 20 let nemusi byt aplikovatelne dnes...

b) Fourcade mel narok na poskytnuti naboju. Predepsanym zpusobem o to pozadal, dokonce 3x (podle clanku). Jedine poruseni pravidel prislo od jeho trenera, ktery mel zasobnik predat rozhodcimu, ne hazet Fourcadovi.

c) To o vlivu vyjadreni Schemppa je autoruv nazor, ktery nema oporu v zadnem prohlaseni ucastniku

d) Ruska vina (statem organizovany doping, stejne jako vyssi procento pristizenych doperu v Ruskem tymu) byla prokazana podle vedeni sportu i biatlonu dostatecne. Vas nazor na toto prokazani je irelevantni.

+2/−1
22.3.2017 9:24

H22a53n27a 41U62l30r22y81c38h89o20v23á 9170983378888

Já jsem to pochopila tak (možná blbě, nevím), že po rozhodnutí jury, že pravidla nebyla porušena, německá výprava podala protest. Schemppovi šlo o malý glóbus. Jenže právě po rozhovoru německých činovníků se Schemppem jeho přičiněním zase protest stáhli. Schemppovi zřejmě bylo blbý vyhrát pomocí administrativního zásahu a ne na trati. A tak zůstalo v platnosti původní rozhodnutí jury, že se vlastně nic závažného proti pravidlům nestalo.

+5/0
22.3.2017 9:44

J66i39n57d55ř97i19c54h 81B33u23c43h57t26a 6952546323280

Neznám znění pravidel.... ale myslím si..... to je mi zase odborníků.

+1/0
21.3.2017 20:31

R65u67d56o19l87f 81K23o90m23á59r60e73k 7268119102529

nadopovany podvodnik nic vic. jeste bude kazat cosi. fujkrade. Rv

+2/−7
21.3.2017 20:22

F93r40a21n97t15i63š13e97k 44N17o49v85á64k 1646427449867

Smutný závěr zábavné sezony zábavného sportu. Ale není se asi čemu divit, je jasné že i ve státě biatlonovém je cosi shnilého. Škoda pro všechny.

+1/−1
21.3.2017 20:04

M93a51r40t79i78n78a 57D44v64o83ř58á93k18o17v21á 3434143320644

Naprosto k smíchu... a nebo spíš k pláči. Olympijský sport a nemá jasná pravidla? Buď náboje může podat jen rozhodčí a nebo to může udělat i trenér. Podle mě to smí dle platných regulí jen rozhodčí, i když v televizi blekotal někdo z našeho týmu, že pokud nikoho neohrozí, bla bla, může to i člen realizačního týmu. Hlavně že si Fourcade hraje na to, jak je férovej a čistej. Rozhodčí, který neplnil své povinnosti, měl být samozřejmě potrestán, to ale nemění nic na tom, že měl být Fourcade diskvalifikován. Když je na můj vkus rozhodčí moc pomalý, nedává mi to přece právo porušovat pravidla. Schemp by malý globus vyhrál a dal by ho Fourcadovi, který o něj přišel jen díky chybě rozhodčího, tak to mělo být.

+3/−4
21.3.2017 19:10

J42i33ř23í 11D64o57l74e79ž42a36l 4368586272258

nene, rozhodčí špatně nic neudělali, stačí si pustit záznam, kde je vidět, že si okamžitě utíkali vyzvednout náboje, když se Fourcade začal hlásit. Rozhodčí je povinen reagovat rychle, ale rozhodne to chvilku trvá, než se přesune ze své pozice k realizačnímu týmu a pak na stav.

A navíc Fourcade porušil i bezpečnostní pravidlo o pozici při střelbě. A za porušení tohoto pravidla následuje diskvalifikace.

+2/−1
21.3.2017 19:47

J85o31s59e68f 72Š24o61l63t62e50s 8794538140363

Hádám, že rozhodnutí v tomto případě hodně ovlivnilo to, že získání nábojů od trenéra nemělo na výsledek závodu v podstatě žádný vliv. Fourcade byl za svoji hloupost sám potrestán dlouhým čekáním a diskvalifikace nedávala smysl.

+4/0
21.3.2017 17:26

M10a37r52t59i41n76a 11D63v80o49ř74á31k14o97v24á 3184383350414

Diskvalifikace za porušení platného pravidla vám nedává smysl? Fourcade získal několik sekund, možná desítek sekund neoprávněnou výhodu. Je mi na zvracení z toho, že kdyby to udělal kdokoliv jiný, bude bez jakéhokoliv dovolání diskvalifikován. A bohužel těch medailí z olympiád, MS a svěťáků s pachutí jasného porušení pravidel přibývá. Usaina Bolta by dnes prostě nediskvalifikovali za ulitý start, protože je to přece Bolt. To je ale špatně, připomíná mi to komunistická zvěrstva se slovy Lid si to žádá a Ivánka kamaráda s hláškou Dyť já to dělám pro ty lidi, fotbal se sám neudělá. Je to prostě ohýbání pravidel dle vlastní potřeby, tj.korupce.

+1/−6
21.3.2017 19:26

J77i31n85d61ř73i41c17h 12B78u69c71h31t21a 6532476793140

Ale jinak jste v pořádku? Komunistická zvěrstva. ... Bože.

+2/0
21.3.2017 20:27

T83o75m26á49š 24N32o49v19o93t50n20ý 6625487549219

No těpic.

+2/0
21.3.2017 20:31

A54n21t35o15n24í75n 77C28h34a74r31v92á18t27e62k 7777663289200

Není to tak dávno, kdy byl na MS Bolt diskvalifikován za ulitý start.

+3/0
21.3.2017 22:55

P33a62v18e90l 63B97a45b51ě79r90á96d 1486403254609

Jen na úvod. Byla to jednoznačně sezona M. Fourcada, a to bez diskuse. Zkrátka byl o třídu jinde než ostatní závodníci. Ovšem co se týče posledního závodu, tak pokud to v jeho případě na střelnici nebylo dle pravidel (tím mám na mysli, že náboje mu podal někdo jiný než rozhodčí), tak je to na diskvalifikaci. Pokud se však pravidla ohýbají dle jména a kdoví ještě čeho, tak se vůbec nedivím, že konkrétně v biatlonu to je ohledně dopingové kauzy takové, jaké to je!!

Mám ještě dotaz na znalce pravidel. Diskvalifikace závodníka musí být podmíněna někoho protestem a nebo ji mohou "udělit" rozhodčí sami od sebe??

+1/−3
21.3.2017 17:09

L76u98d27ě42k 65N38ě16m56e91c 5745911392414

Oni by se nejdřív museli rozhodčí diskvalifikovat sami, protože adekvátně a bez průtahů nereagovali na požadavek MF.

+2/0
21.3.2017 17:13

P90a40v71e53l 44B38a31b58ě45r30á71d 1166783334979

jasně, to chápu. Tu jejich "nereakci", ale to nic nemění na tom, že tím pádem M.Fourcade díky jim byl donucen porušit pravidla (po pravdě, kdo mohl čekat, že M. Fourcade si "vyjede na lov malého křišťálového globusu" bez nábojů, že??

0/0
21.3.2017 17:23

J37o36s35e90f 77Š57o50l63t59e33s 8624818270153

Problém je, že mu podle pravidel měli podat náboje rozhodčí, což se přes dvojitou výzvu nestalo. Regulérnost závodu krok trenéra nijak neohrozil, Fourcade neměl žádnou nefér výhodu.

+3/0
21.3.2017 17:22

P25a25v70e68l 14B60a48b28ě52r14á12d 1926123404789

Měl výhodu - jel bez nábojů :-) Když to hodně přeženu, tak příště by nějaký závodník mohl jet bez zbraně a tu si vzít až na střelnici :-)

0/−5
21.3.2017 17:26

J55o35s86e14f 17Š29o64l49t10e60s 8824508760223

Nemohl. To je totiž jasně definováno v pravidlech.

+2/0
21.3.2017 17:26

P29a81v56e13l 52B30a14b10ě46r73á72d 1586183834309

OK, neznám přesně znění pravidel, ale předpokládám, že co se týče zbraně, tak se počítá i s náboji. Nebo ne??

0/0
21.3.2017 17:34

J88o83s55e19f 83Š14o96l75t76e19s 8844598750703

Počítá. Ale pokud je nemá, má právo je dostat.

+2/0
21.3.2017 17:37

P17a30v19e70l 15B33a32b55ě89r58á20d 1736543874229

Jasný, v pořádku. Jen aby nedošlo k případnému "nedorozumění" pro některé "diskutéry" a jejich případné připomínky. Je mně úplně jedno, kdo malý, křišťálový globus získal, jestli Petr nebo Pavel a nebo Martin :-) Mně jde "jen" o dodržování pravidel, pokud nějaká jsou. Druhá věc je, jaká ty pravidla jsou a jestli by se případně neměla "aktualizovat".

0/0
21.3.2017 17:42

P41e57t20r80a 28H21o76d37o41v91á 4179311155789

Zbraň musí být před závodem zkontrolována a označena. Bez ní by na start nikoho nepustili.

0/0
21.3.2017 18:27

P93a66v69e37l 39B38a53b62ě87r13á59d 1976433934959

OK, ale jak je vidět, tak nábojů se to asi netýká :-)

0/0
21.3.2017 19:26

P97e19t59r18a 62H45o60d74o78v56á 4599401915779

Kontrolují se, ale jen jestli má zásobníky a případné náboje na dobíjení na pažbě. Obsah zásobníků se kontroluje jen náhodně.

0/0
21.3.2017 19:34

P78a97v11e26l 75B95a90b50ě46r24á59d 1676773694179

tak aspoň mají téma na úpravu pravidel pro příští sezónu.

0/0
21.3.2017 20:01

M31a30r76t81i41n42a 81D57v22o51ř43á42k91o89v80á 3794973600844

A chybějící náboje může během závodu dodat jen rozhodčí. Nebo jsou pro vedoucího muže bodování jiná pravidla?

+1/−2
21.3.2017 20:16

J18a15r58o80s66l97a14v 56H72o44r58á94k 6667891669570

Jdete si fnukat jinam. Jury rozhodla jak rozhodla. A hlavne, on problem rozhodcim signalizoval presne podle pravidel. Ale ti nereagovali. Takze by museli byt potrestani i oni.

+3/0
21.3.2017 17:22

M35i81l58a60n 44H95o49f87f73m41a62n97n 7596659432602

Mám M. Fourcada rád, ale stejně mi toto rozhodnutí Jury, ať je jakkoliv "Lidské" a "spravedlivé" nepřijde správné, neboť odstartoval bez nábojů (tj. s neúplnou výbavou)...

Kdyby je cestou ztratil, pak je to OK, požádá si na střelnici rozhodčího o nové, ale on je vůbec neměl...

Dle mého závodníkům kontrolují před startem kde co, proč ne tohle nebo někdo udělal chybu již před startem, že ho bez nábojů pustili?

+1/−2
21.3.2017 16:46

J16o91s60e12f 71Š49o19l83t36e84s 8194228620563

Podle pravidel má ovšem závodník bez nábojů právo na získání nábojů. Myslím, že tady nebylo moc co řešit.

+3/0
21.3.2017 17:23

P75e51t35r42a 54H97o48d10o49v22á 4649691165359

Odstartovat bez nábojů není proti pravidlům.

+1/0
21.3.2017 18:29
Foto

J44a16n 96B17o10r96o87v73i38č63k84a 5853713730344

Jediná šance Rusů na výhru je protest :-D

+1/−2
21.3.2017 16:45

J59i86ř36í 35D26o64l21e72ž27a20l 4458226162528

Proč urážíte Lotyše a nazýváte je Rusy?

+2/−2
21.3.2017 16:46

B48á47r12a 42T83e48s30n87e11r22o64v68á 5125220714579

mám nevlastní tetu Litevku a kdyby ji někdo nazval Ruskou, asi by mu jednu ubalila - a myslím, že Lotyši jsou na tom stejně

+7/0
21.3.2017 16:53
Foto

J67a35n 74B74o89r35o38v44i88č69k33a 5423793950644

Už to neberte.

0/0
21.3.2017 18:05

M84a80r31e89k 26S81v52o86b35o14d70a 7846244696576

Koukám, že ty Rusy nacpete všude. Nějak jsem si nevšiml, že by v závodě dojel Rus druhý. A Schempp toho s Ruskem také nebude mít moc společného.

+3/0
21.3.2017 16:48
Foto

J62a97n 11B68o52r19o46v41i61č23k18a 5673533240244

"Ani jednou už pak neminul, a zatímco se německý trenér Rusů Ricco Gross dožadoval jeho vyloučení, on upaloval za čtrnáctou výhru této sezony."

0/0
21.3.2017 18:04

M86a18r14e56k 79S86v79o32b54o75d24a 7476494706286

Německý trenér Rusů Ricco Gross prostě zná pravidla. To nic nemění na tom, že by žádný Rus stejně nevyhrál. Ale vyhrát neměl ani Fourcade.

+2/0
22.3.2017 0:45

J49i23ř74í 41D16o35l41e20ž53a54l 4488496692758

Takže po rozsáhlé a plodné diskusi jsem dospěl k tomuto shrnutí:

Náboje mu mohou dát pouze rozhodčí. Když je přijme od někoho jiného, je vinen.

Francouzský trenér mu hodil náboje, je vinen.

A pokud zaujme střeleckou pozici, musí držet ústí zbraně celou dobu za palebnou čárou - což také porušil, je vinen.

Ale zase jsem si pěkně procvičil pravidla:-)

+2/−2
21.3.2017 16:44

L17u23d98ě72k 20N26ě62m80e66c 5895691822744

A rozhodčí se flákali a náboje mu nepodali. Jsou vinni.

+1/0
21.3.2017 17:14

J55i92ř37í 70D96o69l42e73ž94a92l 4218186882548

Za opravu nebo výměnu zbraně nebo získání náhradních nábojů či zásobníku se nedávážádné časové vyrovnání.

A náboje si zapomněl MF, takže zase jeho vina.

0/0
21.3.2017 18:16

L96u60d12ě40k 47N20ě55m47e61c 5255741382534

Kdybyste nebyl medvědem, tak byste si přečetl, že říkám, že se rozhodčí flákali a nedělali to, co měli.

+1/0
21.3.2017 18:55







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze